Γενικά για την Σκύρο

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Η Σκύρος, "η καρδιά του Αιγαίου", είναι το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων με έκταση 215 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό 3.500 κατοίκους περίπου. Βρίσκεται στη μέση περίπου των ανατολικών ακτών της Εύβοιας σε απόσταση 23 μιλίων βορειοανατολικά της Κύμης και 26 μιλίων νότια της Αλοννήσου. Η Σκύρος στο σύνολό της αποτελεί ένα Δήμο.
Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ορεινό και το κλίμα του χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελάχιστες βροχοπτώσεις.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος ή Χώρα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Απέχει 10 χλμ. περίπου από τη Λιναριά, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο μέσο των δυτικών ακτών. Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άη Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα. Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού. Νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος, και ανάμεσα στη Σκύρο και τη Λινάρια βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς. Η Λινάρια εκτός από επίνειο του νησιού είναι και ένας γραφικός αμφιθεατρικός οικισμός με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.